Dakterras

Omgevingsvergunning  voor je dakterras nodig? Wij helpen met detailleren en vergunningen. Realiseer je dakterras zonder zorgen en met deskundig advies!

Dakterras

Van ongebruikte ruimte naar volwaardig buitenverblijf

Een dakterras is een slimme manier om extra buitenruimte te creëren in stedelijke gebieden waar de grond schaars is. Maar het realiseren van een dakterras gaat verder dan een paar vlonders en een hekwerk. Het vraagt om een doordacht ontwerp, bouwkundige expertise en een zorgvuldig vergunningsproces. En precies daar komt obva in beeld.

Wij kennen het vergunningstraject van binnen en van buiten

Voor het aanleggen van een dakterras is vrijwel altijd een omgevingsvergunning dakterras vereist. De regels verschillen per gemeente, maar zijn doorgaans streng en gedetailleerd. Wij begeleiden het volledige traject: van het eerste ontwerp tot en met de vergunningsaanvraag. Inclusief alle onderbouwing die nodig is – zoals constructieberekeningen, situatietekeningen en toetsing aan het bestemmingsplan.

Ook aandacht voor privacy, hekwerk dakterras vergunning en burenrecht nemen we mee in het traject. Zo zorgen we dat je plan niet alleen technisch, maar ook juridisch stevig staat.

Technisch goed onderbouwd, esthetisch doordacht

Elk dakterras begint met een stevig fundament: het bestaande dak. Wij beoordelen of de draagconstructie toereikend is en stemmen het ontwerp daarop af. Van het type ondervloer tot de belasting door plantenbakken, meubilair of zelfs een jacuzzi – alles wordt meegenomen in het ontwerp.

Het verschil zit vaak in de details. Een goed uitgewerkt dakterras detail maakt het verschil tussen een snelle goedkeuring of maanden vertraging. Of het nu gaat om hemelwaterafvoer, materiaalovergangen of brandwerendheid – wij leveren maatwerk op basis van ervaring en inzicht.

Balustrades, hekwerken en veiligheid

Een belangrijk onderdeel van elk ontwerp is de randafwerking. Een goed ontworpen balustrade dakterras detail of hekwerk is niet alleen verplicht voor de veiligheid, maar ook bepalend voor de uitstraling én de vergunningsverlening. Wij stemmen deze elementen af op de welstandsnota, zodat het geheel past binnen de eisen van de gemeente én bij de architectuur van het pand.

"Je dak ligt er al. Waarom zou je er alleen maar op uitkijken, terwijl je er ook op kunt leven?"— Team obva

Efficiënt proces, helder eindresultaat

Of het nu gaat om een compact stadsdakterras of een volledige dakverdieping met buitenruimte: wij zorgen voor een goed onderbouwd plan, een soepel vergunningstraject en een helder bouwkundig ontwerp. Met obva heb je één aanspreekpunt voor ontwerp, technisch advies en vergunningsaanvraag – dat werkt wel zo prettig.

Advies of offerte nodig?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw pand of project? We denken graag met je mee. Neem contact op voor een eerste verkenning of vraag direct een offerte aan.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met onze expert om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte op maat. Wij helpen je graag verder!

Persoonlijke offerteNeem contact op

Alles onder één dak

Snelle goedkeuring

Transparantie

Omgevingsvergunning

Veel gestelde vragen

Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Zodra je gaat (ver)bouwen, slopen of een pand anders wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor bewoning of kantoor, heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Ook als je plannen afwijken van het bestemmingsplan. Twijfel je? Wij helpen je met de check, de aanvraag omgevingsvergunning en het indienen ervan.

Hoe verloopt het aanvraagproces bij de gemeente?

Na het indienen van de omgevingsvergunning heeft de gemeente meestal 8 weken de tijd om te reageren. Soms wordt die termijn met 6 weken verlengd, bijvoorbeeld bij complexe plannen. Zorg voor een complete aanvraag met bouwtekeningen en berekeningen, om vertraging te voorkomen. Hulp nodig bij je aanvraag omgevingsvergunning? Wij regelen het van A tot Z.

Wat gebeurt er als mijn omgevingsvergunning wordt afgewezen?

Als je omgevingsvergunning wordt afgewezen, mag je (ver)bouwplannen niet uitvoeren zoals ingediend. Je kunt bezwaar maken of je plannen aanpassen en opnieuw indienen. Vaak ligt het aan het bestemmingsplan of ontbrekende stukken. Wij helpen je bij een sterke herziening of bezwaar, zodat je alsnog groen licht krijgt.

Hoe lang duurt het om een omgevingsvergunning te krijgen?

Reken op gemiddeld 3 maanden van start tot besluit. Eerst is er de voorbereiding: het opstellen van bouwtekeningen, berekeningen en eventueel aanvullende onderzoeken zoals een bodemonderzoeksrapport of daglichttoets. Deze productietijd duurt meestal zo’n 3 tot 4 weken, afhankelijk van de complexiteit van je plan. Daarna volgt de officiële behandeltermijn bij de gemeente. Voor standaard aanvragen is dat 8 weken, met een mogelijke verlenging van 6 weken als je afwijkt van het bestemmingsplan of je aanvraag inhoudelijk complex is. Wij zorgen dat je aanvraag compleet, kloppend en op tijd de deur uitgaat.

NEEM CONTACT OP

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Vraag via de onderstaande knop direct een offerte op maat aan!